ochi-v-ochi-s.jpg
n-doychinov-s.jpg

Фотопроект: Очи в очи

Фотограф: Николай Дойчиновblago w

Победител в грантовата програма "Благотворителността през обектива" 2017

Очи в Очи

или срещите наживо като противоотрова срещу предразсъдъците

Заплаха ли са емигрантите и бежанците, дошли в България? И как се отнасяме към тях?

През последните години дебатите за бежанците и мигрантите са  заглушени от личности и групи, които подклаждат страх и сеят  непоносимост и агресия. Антиемигрантските послания стигнаха до първите страници на вестниците, до предавания с висок рейтинг, пробиха в новинарския поток и често определят посоката на обществения разговор за бягащите от войни и бедствия и търсещи убежище.

Както политици, така и български и световни медии популяризираха и наложиха "другата гледна точка" - на ксенофобските внушения.

Така се стигна дотам, че много хора приемат бежанците като заплаха, като нещо страшно и опасно. Те обикновено не са имали досег с бежанци и нямат представа за тях.

Въпреки разпространените страхове много хора в България решават да се доверят на собствената си преценка и чисто по човешки да дадат шанс на „пришълците“ с друг език и с чужда култура, озовали се изведнъж в тяхната общност. Да общуват с тях директно, очи в очи, без да им лепят етикети, и да определят отношението си към тях, вярвайки на собствените си сетива.

На фона на събитията в Розово, Широка лъка, Елин Пелин, Белене и много други места, където местните общности се обедининяват срещу възможността при тях да живеят или учат емигранти или бежанци, имаме и примери за приемаща среда. Такива са героите на този разказ -  директорът и учителите в средното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Иваново, които приемат в своето училище деца от бежанския лагер в Харманли, учителят Мирчо Терзиев - класен на Билал и Нур, бежанци от Сирия, учителката Марийка Адамова – класна на сестрите Наргес, Захра и Райхана, бежанци от Афганистан, работодателите и колегите на Баджимбо от Гамбия, на Хани от Афганистан, Елиас от Сирия, и много други.

Search