an-posledniatdar-s.jpg
alex-nikolov-s.jpg

Фотопроект: Последният дар на човека

Фотограф: Александър Николовblago w

Победител в грантовата програма "Благотворителността през обектива" 2017

Последният дар на човека

Георги е на 21 години. Учи в един от най-добрите университети в Лондон. Той е млад, интелигентен, образован, от добро семейство. Обича приятелите си, спортува и е устремен към мечтите си. Една сутрин внезапно и без никаква причина кръвоносен съд в мозъка му се разкъсва. Щетите, нанесени от масивния кръвоизлив, са непоправими. Георги остава завинаги на 21. Но не и частици от него. Неговото семейство извършва едно от най-благородните дела – дарява органите му, спасявайки четири човешки живота. Смъртта му, подобно на живота, е осмислена.

В момента 1129 българи очакват най-големия герой в живота си – своя Георги. Това е броят на хората у нас, които имат спешна нужда от трансплантация на сърце, черен дроб, бъбрек, бял дроб или панкреас. За тях всеки ден е между живота и смъртта.

„Последният дар на човека“ е историята на Георги и на всички онези, които чакат да получат своя дар. Хиляди не са го дочакали, а други хиляди все още дори не подозират, че ще имат нужда от него.

„Последният дар на човека“ е документална история, която разглежда различните герои и аспекти от темата за донорството в България. Проектът е мащабен и дългосрочен, все още в развитие, съчетава фотография и текст, нови и традиционни медии. Зад него стои екип от млади професионалисти – фотограф, журналист, дизайнер, програмист. Крайната цел е издаването на една от първите по рода си документални книги в България, където текст, снимки и дизайн, са едно естествено цяло.

За авторите на „Последният дар на човека“ темата е лична и важна. Донорството на органи, до голяма степен, все още е тема табу в българското общество. А именно от това общество, неговите нагласи, предразсъдъци, склонност да разбира и дарява зависи животът и съдбата на много хора. Не само на онези, които чакат.

Затова и „Последният дар на човека“ е не просто фотодокументалистика. Той е кауза и апел за промяна. Той е разказ за тези, които даряват. За тези, които приемат. За тези, които очакват. За техните семейства. За лекарите и героите в сянка, които правят невъзможното възможно. За политиката, науката, логистиката, сроковете... За живота и смъртта. Разказ за загубата и надеждата. Но най-вече – за всички нас.

Автор на текста Димитър Панайотов

Search