MM-4.jpg
miramarcheva.jpg

Фотопроект: Начисто

Фотограф: Мирослава Мирчеваblago w

Победител в грантовата програма "Благотворителността през обектива" 2016

Начисто

Мирослава Мирчева

Проектът „Начисто“ се фокусира върху дейността на фондация „Бетел България“ и живота на наркозависимите в двете защитени жилища в с. Владимир и кв. Челопечене. Представя не само хората, страдащи от различни зависимости, които са избрали да поемат по пътя към промяната, но и тези, които през целия този тежък и труден път са до тях, с грижа и подкрепа.

Наркозависимите нямат нужда от „сплашване“, нито от постоянни предупреждения за смъртни случаи след употреба на наркотици, нито за кражби, извършени от наркомани. Те имат изгаряща нужда да видят добрия пример. Да видят успеха на другите и да повярват, че има надежда и че е възможно да излезеш от кръговрата на дрогата.

Всеки човек сам прави изборите в живота си. И както пред зависимия стои изборът дали да вземе поредната доза или не, така и пред нас стои изборът дали да си затваряме очите за съществуването на тези хора или да се опитаме да им помогнем. И ако не можем или не искаме да помогнем, то нека поне подходим с разбиране и не им пречим да започнат начисто.

Фондация „Бетел България“, клон на международната асоциация „Бетел интернационал“ е създадена и управлявана от Диана и Хосе Реча, които в продължение на 11 години предоставят безвъзмездна помощ на хора, страдащи от различни зависимости. „Бетел“ (“Betel” – от исп. дума за „дом/къща на Бога“) е основана от мисионери на WEC International, като ценностите на "Бетел" са базирани изцяло на християнската религия. Фондацията не получава държавно финансиране и се издържа от услугите, които предлага – строителство, транспорт, почистване на жилища, офиси, тавани и мазета, косене на трева, рязане на дърва и др. Емблематична дейност за центровете на „Бетел“ по света е реставрация и продажба на стари мебели. Средствата, получени от труда, който извършват и от продадените стоки, се усвояват за нуждите на защитените жилища.

Практиката показва, че ползите за обществото от такива центрове са огромни. Намаляват наркозависимите, бездомните, криминалните деяния, възстановява се и укрепва семейството.

Search