BK-12_KITCHENS_SINGLE_IMAGE.jpg
boryanakatsarova.jpg

Фотопроект: Моята България, нашите родители

Фотограф: Боряна Кацароваblago w

Победител в грантовата програма "Благотворителността през обектива" 2015

Моята България, нашите родители

Тишината в малките населени места е безкрайна, напомняща на голямата несбъдната мечта на малко дете. Но не такива са хората, които живеят в същите тези малки населени места в България днес. Те са истински, непринудени и много искрени. Те са нашите баби, дядовци, майки и бащи. Те - това сме ние.

Проектът "Моята България, нашите родители" се фокусира върху благотворителността и топлината на човешките взаимоотношения. Той надниква в света на обикновени хора и благотворителни организации, посветили се да подкрепят възрастните и самотни хора в България, като им подава ръка в труден за тях момент и им помага да погледнат с усмивка  днешния ден.

След края на фотографския ми документален проект "Самотна България" (2009-2012), действителността в родината ми не се е променила, а обезлюдяването на малки населени места продължава. Статистиката и днес дава доказателства, че обезлюдването на България е стремително и е равностойно на обезлюдяване на държави, преживели граждански или военни конфликти. Една тъжна и много болезнена за мен истина, която продължава да ме вълнува, да докосва сърцето ми и да провокира желанието ми да документирам и показвам това, на което ставам свидетел с надеждата, че действителността днес, ще се промени през следващите години към по-добро. Проектът "Моята България, нашите родители" е част от една такава документалистика.

Проектът "Моята България, нашите родители" е реализиран с любезното съдействие на следните организации, работещи в помощ на възрастните хора на територията на България:

Национална католическа федерация "Каритас България".  Благодарение на услугата за възрастни хора "Домашни грижи на Каритас" организацията подкрепя над 350 души повече от 13 години. Проектът документира тази грижа в следните населени места - гр. Раковски, гр. Пловдив, гр. Малко Търново, с. Граматиково, общ. Бургас, и с. Стоилово, общ. Бургас.

Народно Читалище  "Съзнание – 1927", с. Долни Вадин.  "Споделена кухня" е проект, който осигурява топла и вкусна храна на местните възрастни хора, както и допринася за тяхното сближаване и взаимната им подкрепа. Идеята за "Споделена кухня" е на Анелия Спасова, секретар-библиотекар на читалището.  Инициативата е реализирана благодарение на нея, на възрастни хора от селото, на Иван Спасов - кмет на с. Долни Вадин, както и на много други хора, решили доброволно да помагат. Макар официално проектът да е приключил, той продължава да съществува и до днес.

Фондация "Помощ за благотворителността в България".  Частно дарение за техния фонд "Нашите родители" осигурява медицински прегледи на възрастни хора от северозападна България. За 8 работни дни лекари-специалисти от УМБАЛ "Александровска" преглеждат близо 400 души от селата Мърчево, Кунино, Драганица, Зверино и Лютиброд . В екипа участват общо 10 лекари, 3 медицински сестри и 1 студент от специалност "Медицина". УМБАЛ "Александровска" от своя страна поема дългосрочен ангажимент по тази инициатива.

Най-топли и сърдечни благодарности на всички възрастни, невероятни хора, които се съгласиха да станат част от този фотографски проект, както и на всички Вас, които помогнахте за неговата реализация!

Search