Новини

Историите за донорството на органи, незнайните дарители и подкрепата за деца бежанци спечелиха грантовата програма за фотография "Благотворителността през обектива" 2017

Историите за донорството на органи, незнайните дарители и подкрепата за деца бежанци спечелиха грантовата програма за фотография "Благотворителността през обектива" 2017

Приключи конкурсът на грантовата програма "Благотворителността през обектива" 2017 на Български дарителски форум и Фондация BCause. Журито обяви имената на тримата фотографи, които получават финансиране по 2000 лева за фотопроекти на тема благотворителност.

Александър Николов –„Живот след живота“ - История за всички онези герои, които участват в безкрайно сложния и тежък процес на органното донорство. Това са семействата на загиналите, реципиентите на органите, лекарите и много други. Проектът цели да разгледа всички гледни точки – лична, научна, религиозна, политическа, логистическа, семейна, обществена. „Живот след живота“ е история, която не иска да поучава, а има една единствена цел – да информира и да провокира диалог.

Красимира Василева –„Незнайният благодетел“ - Целта на проекта е да покаже лицето на незнайния благодетел. Онзи, който оставя едно левче или пък цяло състояние, от цялото си сърце и по много лични подбуди. Какво е лицето на благотворителността на обикновените хора, които успяват за дни заедно да съберат огромни суми и да променят нечий живот. Каква е движещата сила, която обединява хората около каузи, които ги вълнуват.

Николай Дойчинов –„Личното отношение“ или как директното общуване и личният контакт могат да победят страха и предразсъдъците спрямо децата емигранти. Общуването като път за формиране на отношения, настрана от лозунгите, страха и псевдо-патриотизма. Проектът насочва светлината към хората, които въпреки общественото мнение и страха, налаган от политици и институции, приемат с разбиране бежанците и емигрантите, дават им шанс, като ги допускат в общностите си, подават им ръка.

Отличените фотографските проекти ще бъдат подредени в изложба, която ще бъде открита през септември 2017 във Vivacom Art Hall в София, а след това ще пътува в различни градове на страната.

Жури на „Благотворителността през обектива“ са Борис Мисирков, Елица Баракова, Красимира Величкова, Надежда Павлова, Надежда Чипева, Темелко Темелков.

„Благотворителността през обектива“ е единствената в България програма, която дава грантове на фотографи, за да заснемат идеите си, свързани с дарителството и промяната, която то носи, в сферата на документалната фотография. Победители през 2016 г. бяха Денис Бучел, Мирослава Мирчева и Денислав Стойчев.

До 20 август 2017 г. продължава традиционният конкурс за фотография на тема благотворителност. Ще бъдат отличени четири фотографии - три ще бъдат определни от журито, четвъртата се избира от публиката. Наградите са: 1-во място - 300 лева, 2-ро място - 200 лева, 3-то място - 100 лева, Награда на публиката - 200 лева. Конкурсът е отворен и за любители, и за професионалисти. Подробности вижте на сайта: www.blagobektiv.org

"Благотворителността през обектива" 2017 се осъществява от Български дарителски форум и Фондация BCause с подкрепата на фондация „Америка за България“, Аурубис България, Райфазенбанк България. Партньори са Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева”, Българско фотографско сдружение, Фото Форум, Фотосинтезис.

Медийни партньори са: Vesti.bg, Информационен портал за НПО в България.

Search